Več jezikov znaš, več veljaš. Ste se kdaj vprašali, od kod ta rek? Predstavljamo vam pet dobrih razlogov za učenje tujih jezikov.

 

  1. VEČJA ZAPOSLJIVOST. Prvi razlog za nastanek zgornjega reka je večja zaposljivost, ki si jo lahko obetate kot govorec več jezikov. Čeprav je bila večjezičnost v preteklosti še bolj cenjena, je tudi danes še kako pomemben vir konkurenčne prednosti na trgu dela.
  2. ŠIRI OBZORJA. Jezik ni samo skupek znakov, besed in slovničnih pravil, saj je neločljivo povezan s kulturo, v kateri živi prek literature, glasbe, filmov, običajev, hrane in drugih prvin, ki jo določajo. Z učenjem jezika boste zato zagotovo usvojili še ogromno drugega znanja in razširili svoja obzorja. Hkrati lahko poskrbite tudi za osebnostno rast, saj boste zaradi stika z novo kulturo, običaji in navadami postali bolj odprti in razumevajoči.
  3. KREPI UMSKE SPOSOBNOSTI. Raziskovalci so ugotovili, da lahko z učenjem tujih jezikov izboljšate svoje kognitivne sposobnosti, saj spodbuja krepitev tako imenovane sive možganovine – predela možganov, ki je odgovoren za obdelavo informacij. Obenem znanje tujih jezikov olajša odločanje v vsakodnevnem življenju, saj sprejemanje odločitev v tujem jeziku zmanjša vpliv iracionalne (čustvene) komponente tega procesa, kar je zlasti uporabno denimo pri sprejemanju finančnih odločitev.
  4. VEČJA SAMOZAVEST. Učenje tujega jezika lahko zelo pozitivno vpliva na vašo samozavest, saj od vas zahteva, da premagate svoje strahove in dvome, se učite o sebi, spoznavate nove ljudi in potujete v kraje, ki jih sicer ne bi obiskali. Za dodatno motivacijo in samozavest poskrbijo tudi materni govorci jezika, ki vam občasno namenijo spodbudo in pohvalo.
  5. NOVA ZNANSTVA. Peti razlog so seveda ljudje. Med učenjem tujega jezika lahko spoznate veliko novih prijateljev, ki vam poti križajo na jezikovnih srečanjih, v jezikovnih šolah ali na potovanjih, iz česar se lahko rodi prava večjezična ljubezen.

Izberite torej jezik ali dva in pogumno stopite naproti novim izkušnjam, kulturam in prijateljstvom.

Related Post

KAJ MI BO RUŠČINA?

1 decembra, 2018

Type a Comment