Kaj pomeni YOLO, BTW ali FYI oziroma
30 angleških internetnih kratic, ki jih morate poznati

Delite:

Zaradi sodobnega načina življenja, stalne dosegljivosti in razpoložljivost prek e-naprav in elektronske komunikacije se zdi, da imamo časa danes vse manj. Zato varčujemo z njim pri kuhanju, pospravljanju, čiščenju, pitju kave, celo druženju. In da bi prihranili še kakšno sekundo več, varčujemo tudi s črkami in besedami pri pisni komunikaciji na spletu in elektronski komunikaciji na splošno. Tako je nastal internetni sleng ali kratice. Uporabljajo ga predvsem mlajše generacije, torej milenijci in zoomerji. Morda je nekoliko manj poznan pripadnikom starejše generacije ali boomerjem. Gre za zelo živ jezik, ki se stalno spreminja. Prodrl pa je celo v pogovorni jezik. Zagotovo ste že slišali kakšnega najstnika s privzdignjenimi obrvmi izjaviti: »OMG!« ali »WTF!«.

V tem prispevku vam bomo pojasnili, kaj tovrstne kratice pomenijo, v kakšnih primerih se uporabljajo, prav tako pa vam bomo predstavili 30 angleških kratic, ki se v spletni komunikaciji uporabljajo najpogosteje.

Nekatere, na primer LOL, ASAP, BTW, THNX, so verjetno bolj poznane, druge, kot so IMO, LMK, tl;dr, pa mogoče malo manj. Internetni sleng oz. kratice uporabljajo predvsem uporabnice in uporabniki elektronske komunikacije, kot so elektronska pošta, forumi, sporočila SMS, različne spletne aplikacije za komunikacijo (npr. Skype in Zoom) ter v komentarjih na spletnih straneh.

Sicer kratice na splošno označujejo prve črke besed v določeni besedni zvezi. Enako je s spletnimi kraticami. Tako na primer spletna kratica YOLO pomeni YOU ONLY LIVE ONCE ali slovensko samo enkrat se živi. Medtem ko na primer kratica FYI pomeni FOUR YOUR INFORMATION ali v slovenščini v vednost ali da boš vedel/-a. Pri spletnem pisnem izražanju, kot tudi pri govorjenem jeziku, gre za živo stvar, kar pomeni, da se način izražanja stalno spreminja in predvsem nadgrajuje. Tako je spletnih kratic ogromno in sproti nastajajo nove. Vanj vključujemo različne kratice, emotikone, emojije, neologizme ipd.

Dobro je poznati vsaj nekaj osnovnih kratic. Morda boste s poslovnimi partnerji komunicirali prek Zooma ali Teamsov in vam bodo natipkali HTH ali FYI. V tem primeru bi bilo kar dobro vedeti, kaj so s tem mislili. Morda pa imate doma najstnika in bi včasih radi preprosto razumeli, kaj misli s tem, ko vam reče LOL ali pa zaključi sporočilo, poslano prek mobilnega telefona, z XOXO. Da ne bi delovali preveč boomerski.

V nadaljevanju smo pripravili seznam internetnih kratic v angleščini, ki vam bodo prišle prav v različnih situacijah. Na primer na sestankih prek Zooma s (tujimi) poslovnimi partnerji, za olajšano komunikacijo prek sporočil SMS z vašimi najstniškimi otroki ali morda celo za pogovor prek aplikacije Tinder. YNK ali you never know. 😉

YOLO – you only live once (samo enkrat se živi)

BTW – by the way (mimogrede)

FYI – for your information (v vednost)

ASAP – as soon as possbile (čim prej ali kakor hitro boš lahko)

B2B – business to business 

HTH – hope this helps (upam, da to pomaga)

IMO – in my opinion (vsaj jaz tako mislim)

plz – please (prosim)

NM – never mind (pozabi, nima veze)

NP no problem (ni problema)

TXT – tekst (sporočilo)

BRB – be right back (takoj se vrnem)

JSYK – just so you know (da boš vedel/-a)

CTN – can’t talk now (trenutno ne morem govoriti)

INCYDK – in case you didn’t know (v kolikor nisi vedel/-a)

TTYL – talk to you later (se slišiva kasneje)

LMK – let me know (sporoči mi)

TBA – to be announced (še sledi)

tl;dr – too long; didn’t read (predolgo je; nisem prebral/-a)

NRN no reply necessary (odziv ni potreben)

AWOL absent without official leave (neupravičena službena odsotnost)

EMBM – early morning business meeting (sestanek zgodaj zjutraj)

OMG – Oh my god! (O, moj bog!)

LTR – long term relationship (dolga zveza)

PAW – parents are watching (starši so blizu)

FWB – friends with benefits (prijatelja, ki si izmenjujeta tudi spolne usluge)

BFF – best friends forever (najboljša prijatelja za vedno)

XOXO – hugs and kisses (objemčki in poljubčki)

LOL – laugh out loud (smejanje na ves glas)

WTF – what the fuck (kaj za boga/jebenti)

Za vas pa imamo še en bonbonček:

Plonkec internetnih kratic si lahko tudi natisnete in si ga nalepite k računalniku. Tako bo vedno pri roki in boste lahko pokazali, da ste tudi vi jezikovno v koraku s časom.

Novičarski oddelek Jezikovne zadruge Soglasnik

Delite:

Več prispevkov

Tu pa tam želim prejeti super zanimive novičke iz sveta jezikov.

Tu pa tam želim prejeti super zanimive novičke iz sveta jezikov.