Kaj je zadruga ali koliko zadružnikov potrebuješ, da zamenjajo žarnico?

Delite:

Tri. Prvi odvije staro žarnico, drugi privije novo, tretji poskrbi za pravične delovne razmere. Šalo na stran. Pa vendar, kaj sploh je zadruga in kako deluje?

Veliko ljudi pri nas še ne ve čisto točno, kaj je zadruga in zadruge povezuje s kmetijstvom in ribištvom, v zadrugi Soglasnik pa želimo pokazati, da zadružniki lahko, tako kot drugod po svetu, poslujemo tudi na drugih področjih. Denimo na področju jezikovnih storitev, kot sta prevajanje in tolmačenje. Za začetek si bomo ogledali, po čem se zadruge razlikujejo od klasičnih podjetij, nato pa bom opisala našo zadružno izkušnjo.

Za menjavo žarnice sicer zadostuje en zadružnik, za ustanovitev zadruge pa potrebujete vsaj tri ustanovitelje. Ko je ustanovljena, zadruga na trgu posluje pod enakimi pogoji kot katerakoli druga oblika podjetja. Se pa zadruge razlikujejo po sedmih temeljnih zadružnih načelih, v skladu s katerimi delujejo in poslujejo.

  1. Prostovoljno in odprto članstvo pomeni, da lahko člani prosto vstopajo in izstopajo iz zadruge.
  2. Demokratično člansko upravljanje: zadruge namreč upravljamo člani sami po načelu en član, en glas; v praksi to pomeni, da o pomembnejših poslovnih in razvojnih odločitvah glasujemo vsi člani in članice na občnih zborih.
  3. Gospodarska udeležba članov pomeni, da člani pravično prispevamo h kapitalu zadruge in ga demokratično upravljamo; v praksi to pomeni, da ob včlanitvi član poravna obvezni delež, ki je enak za vse.
  4. Avtonomija in neodvisnost: smo avtonomne organizacije in delamo pod takšnimi pogoji, da zagotovimo demokratičen članski nadzor in ohranimo zadružno samostojnost.
  5. Izobraževanje, usposabljanje in obveščanje: zadruge zagotavljamo izobraževanje za svoje člane, kar prispeva k razvoju.
  6. Sodelovanje med zadrugami: zadružniki stremimo k povezovanju z zadrugami na lokalni in mednarodni ravni.
  7. Skrb za skupnost: prizadevamo si za razvoj in podporo skupnosti, v kateri delujemo.

Verjetno že približno razumete, v čem je »fora«. Seveda lahko podobno poslujejo tudi klasična podjetja (in mnoga tudi dejansko udejanjajo marsikatero od teh načel), a zadružnike k takemu poslovanju zavezuje statut, ki ga sprejme vsaka zadruga.

Če povzamem bistvo: zadružne organizacije na prvo mesto postavljajo ljudi. Medtem ko finančni vidik poslovanja seveda ni zanemarljiv – konec koncev smo že povedali, da delujejo na trgu pod enakimi pogoji kot druga podjetja – pa je izključno maksimizacija dobička pri nas v drugem planu.

Da ne bom preveč tehnična in neosebna, si oglejmo konkretno zadružno izkušnjo Jezikovne zadruge Soglasnik.

V davnih časih leta 2014 se je 15 mladih jezikoslovcev odločilo ustanoviti zadrugo, da bi ponujali storitve prevajanja in tolmačenja pod pravičnimi delovnimi pogoji za vse (glejte 1. zadružno načelo).

Vsak od njih je v mošnjiček vrgel 100 cekinov (beri evrov), s katerimi so plačali prvo spletno stran in si zagotovili vsak svoj glas pri odločanju (glejte 3. zadružno načelo).

Na začetku so sestankovali v parkih, kavarnah in študentskih sobah po Ljubljani. A s svojim inovativnim načinom združevanja in kakovostnimi storitvami so poželi veliko pozornosti. In sčasoma tudi naročil.

Najeli so prvo pisarno. Vsaka dva tedna so imeli občni zbor, na katerem so vsi skupaj sprejemali pomembne (in manj pomembne) poslovne (in manj poslovne) odločitve (glejte 2. zadružno načelo).

Pri delu so se zabavali, a so imeli tudi nadzorni upravni odbor in nadzorni svet (glejte 4. zadružno načelo) ter seveda zadružni statut.

V novi pisarni so prirejali tudi brezplačne jezikovne tečaje za prosilce za azil in zagotavljali učno pomoč socialno ogroženim otrokom (glejte 7. zadružno načelo).

Drug drugemu so pomagali in si delili znanje na delavnicah za zadružne člane (glejte 5. zadružno načelo).

Več o zadrugah si lahko preberete tudi na odlično spisani slovenski strani wikipedije: https://sl.wikipedia.org/wiki/Zadruga

Leta 2023 je Soglasnik pojem kakovosti na slovenskem jezikovnem trgu. Pot do tu je bila vijugasta in vegasta, a polna lepega. Še vedno živimo in dihamo zadružna načela in neizmerno ponosni smo, da smo to, kar smo. O zadružništvu in naši zadružni izkušnji bi lahko govorili ure in ure. Če vas zanima več, vas toplo vabimo, da se oglasite v naši pisarni, kjer bomo spili kafe in rekli še eno ali dve o vsem, kar vas v zvezi z zadrugami zanima.

Kot radi rečemo: »Če bi rad šel hitro, pojdi sam. Če bi rad šel daleč, pojdimo skupaj.«

Več informacij o nas.

Zadružnica Petra

Novičarski oddelek Jezikovne zadruge Soglasnik

Delite:

Več prispevkov

Tu pa tam želim prejeti super zanimive novičke iz sveta jezikov.

Tu pa tam želim prejeti super zanimive novičke iz sveta jezikov.